Sernik z porzeczkami

Gotowanie cieszy

Sernik z porzeczkami

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z ananasem

Gotowanie cieszy

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z ananasem

Makaron chow mein z krewetkami, pomidorami i groszkiem cukrowym

Gotowanie cieszy

Makaron chow mein z krewetkami, pomidorami i groszkiem cukrowym

Frużelina wiśniowa - przepis

Gotowanie cieszy

Frużelina wiśniowa - przepis

Sernik gotowany z jagodami

Gotowanie cieszy

Sernik gotowany z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Gotowanie cieszy

Ciasto czekoladowe z jagodami

Pasztet drobiowy z musem owocowym

Gotowanie cieszy

Pasztet drobiowy z musem owocowym

Ogórki małosolne - przepis

Gotowanie cieszy

Ogórki małosolne - przepis

Sernik z kaszą jaglaną

Gotowanie cieszy

Sernik z kaszą jaglaną

Pieczona kaczka z jabłkami

Gotowanie cieszy

Pieczona kaczka z jabłkami

  Kaczka to klasyka i tradycja polskiej kuchni, chociaż wydaje mi się, że obecnie trochę zapomniana i niedoceniana. Może po prostu młodzi ludzie nie bardzo wiedzą jak się do niej zabrać? Dodatkowo krąży powszechna opinia, że kaczka nie jest najłatwiejszym do przygotowania mięsem i przyznam szczerze, że nie można się z tą opinią nie zgodzić.   Ja proponuję Wam ją dziś z jabłkami, sokiem pomarańczowym, majerankiem i odrobiną miodu, ponieważ mnie osobiście kaczka najlepiej smakuje właśnie z dodatkiem owoców.  Składniki:   * 1 świeża kaczka (ok. 2 kg) * 1 pełna łyżeczka majeranku * 1/2 szklanki soku pomarańczowego * 8 małych jabłek * 1 łyżka płynnego miodu * 1 łyżka masła Kaczkę przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą w taki sposób, aby była całkiem przykryta. Do wody dodajemy sól - 1 łyżkę na każdy litr i mieszamy aby się rozpuściła. Kaczkę odstawiamy na ok. 12 godzin w chłodne miejsce a następnie dokładnie ją suszymy ręcznikiem papierowym. Osuszoną kaczkę nacieramy majerankiem i faszerujemy jabłkami. Mnie do kaczki weszły 4 jabłka pokrojone w ćwiartki.  Wierzch kaczki polewamy miodem, a do naczynia w którym piecze się ptak wlewamy sok i dodajemy masło. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy godzinę, a następnie dodajemy resztę jabłek i pieczemy kolejną godzinę. Po 2 godzinach pieczenia zdejmujemy pokrywę i pieczemy kaczkę jeszcze ok. 30-45 minut, tym razem co 5-7 minut polewając ją powstałym na dnie naczynia sosem.  Kaczkę proponuję podać z kluskami śląskimi lub kopytkami polanymi sosem powstałym podczas pieczenia oraz z sałatką z czerwonej, marynowanej kapusty. Smacznego :)      * Przepis powstał we współpracy z  Intermarche , na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Torcik malinowy

Gotowanie cieszy

Torcik malinowy

Truskawkowo czekoladowy sernik na zimno

Gotowanie cieszy

Truskawkowo czekoladowy sernik na zimno

Truskawkowy torcik jogurtowy

Gotowanie cieszy

Truskawkowy torcik jogurtowy

Frużelina jagodowa

Gotowanie cieszy

Frużelina jagodowa

Krążki cebulowe

Gotowanie cieszy

Krążki cebulowe

Szaszłyki drobiowe z ananasem w tortilli

Gotowanie cieszy

Szaszłyki drobiowe z ananasem w tortilli

Tortille - przepis

Gotowanie cieszy

Tortille - przepis

Sałatka z tuńczykiem

Gotowanie cieszy

Sałatka z tuńczykiem

Chłodnik z botwinki

Gotowanie cieszy

Chłodnik z botwinki

Szaszłyki z filetu drobiowego i polędwiczki wieprzowej w orientalnych sosach Tao Tao

Gotowanie cieszy

Szaszłyki z filetu drobiowego i polędwiczki wieprzowej w orientalnych sosach Tao Tao

Tarta z panna cottą i truskawkami

Gotowanie cieszy

Tarta z panna cottą i truskawkami

Przepisy z truskawkami

Gotowanie cieszy

Przepisy z truskawkami

Tort dla dzieci

Gotowanie cieszy

Tort dla dzieci

Brownie z truskawkami

Gotowanie cieszy

Brownie z truskawkami

Mus czekoladowy - przepis na Dzień Matki

Gotowanie cieszy

Mus czekoladowy - przepis na Dzień Matki

Sałatka owocowa z serem brie i sosem jogurtowo miodowym

Gotowanie cieszy

Sałatka owocowa z serem brie i sosem jogurtowo miodowym

Drożdżówki z serem

Gotowanie cieszy

Drożdżówki z serem

Śmietanowe babeczki z truskawkami i World Baking Day 2014

Gotowanie cieszy

Śmietanowe babeczki z truskawkami i World Baking Day 2014

Mistrzowskie kanapki z produktami Henryk Kania

Gotowanie cieszy

Mistrzowskie kanapki z produktami Henryk Kania

Drożdżówki w rabarbarem - przepis

Gotowanie cieszy

Drożdżówki w rabarbarem - przepis